IMKE MEESTER

Een kijkje achter de schermen

EEN VEELZIJDIG BEELDEND KUNSTENARES

De in 1966 in Amersfoort geboren beeldend kunstenares leerde als kind om haar fantasie tot leven te brengen door voorwerpen of tekeningen te maken. Zo bouwde ze haar eigen poppenhuizen en tekende ze wat er in haar opkwam of wat ze zag.
Naarmate ze groter werd, groeiden haar werkstukken en daagde ze zichzelf steeds weer uit om nieuwe technieken te leren en met andere materialen te werken. Dankzij haar brede interesse en nieuwsgierigheid maakte ze zich de kunst van het beeldhouwen in steen eigen, werken met brons, het vormen van sculpturen in gips en een scala aan andere materialen. Ze ontwikkelde procedeeën die leidde tot nieuwe grondstoffen voor haar kunstwerken. Imke Meester is ook een getalenteerd tekenaar en kunstschilder. Ze breidde haar kunst uit naar gravures in hout, steen en airbrushing.

Haar talent, perfectionisme en overtuiging dat alles mogelijk is, maken haar tot een veelzijdig beeldend kunstenares die hoge eisen stelt aan de kwaliteit van haar werk. Daarbij werkt zij met zo'n intensiteit aan haar kunstwerken dat ze ieder werkstuk een eigen sfeer of gevoel meegeeft.

Imke Meester houdt van contrasten. Haar werk is te herkennen aan vloeiende lijnen afgewisseld met de ruwheid van het oorspronkelijke materiaal. Maar ook contrasten waar de beeldend kunstenares een onverwachte hardheid in een lieflijk tafereel verwerkt, kenmerkt haar werk.
Haar werk spreekt tot de verbeelding. Tot Imke's verwondering leggen toeschouwers soms emoties in haar werk die zij zelf niet bedoelde of bedacht. Dit ontroert haar en bevestigt haar dat haar kunstwerken ook op emotioneel niveau contrasterend zijn.

Imke laat zich in haar werk inspireren door haar liefde voor de natuur en haar zorgen over ontwikkelingen in de maatschappij.

Durf te dromen, uit je comfortzone te stappen en je dromen te realiseren.
Er wacht je een onbeschrijfbare vrijheid en puur genot.
Hou wel rekening met de kramp in je kaken van die onuitwisbare grijns op je gezicht.

- Imke Meester -

Uit de comfortzone

Als tiener verhuisde Imke Meester met haar familie naar Sneek. Ze aardde er zo goed dat ze er nooit meer weg wil. Vanwege haar werk heeft ze echter ruimte nodig. Met haar vriend zocht ze een plek dat één keer struikelen van hartje Sneek ligt. Sinds 2000 werkt Imke Meester in haar atelier aan huis aan de Ivige Leane 15 in Scharnegoutum.

Imke wilde als beeldend kunstenares uit Sneek/Scharnegoutum een rol spelen in Culturele Hoofdstad 2018. Geïnspireerd door het thema 'Mienskip' ontwikkelde ze een expositie waarin ze de gemeenschap van Sneek en de verbindingen tussen mensen centraal stelde. Ze bedacht een vorm die zo puur en herkenbaar was dat haar expositie voor velen een laagdrempelige kennismaking werd met beeldende kunst. Daarnaast liet de expositie het belang van kunst in de maatschappij zien.

Voor het eerst in haar leven vroeg de beeldend kunstenares subsidie aan. De betreffende subsideverstrekker was laaiend enthousiast, maar kon haar niet het volledig aangevraagde subsidiebedrag toekennen. Het plan belandde in de kast. Twee jaar later legde ze haar idee opnieuw op tafel tijdens een zakelijk overleg dat een heel ander doel diende. Blij met de enthousiaste reactie ging ze de samenwerking aan met haar gesprekspartner en evenementenorganisator Annemieke Steemers.
De dames werkten het idee verder uit. Ze vonden dat niet alleen de verhalen van de toeschouwers ertoe deden, maar dat ook de geportretteerden gehoord moesten worden. Er moest een boek bij de expositie. Ze breidden hun team uit met schrijfster Afke Henni. Ook wilden ze een aantrekkelijke expositie voor de jeugd, mensen betrekken bij de kunst en bezoekers triggeren vaker te komen. Imke ontwikkelde een eigentijds interactief live te vormen sculptuur tijdens de expositie.

Meesterlijk Sneekers ontving vrijwel direct veel ondersteuning van bedrijven, particulieren, overheid, culturele- en subsidieverstrekkende organisaties. Het eens zo bescheiden plan resulteerde in iets groots dat breed werd gedragen.

De beeldend kunstenares die zich op haar gemak voelt in haar atelier en zichzelf uitdaagt met nieuwe werktechnieken en grondstoffen, dwong zichzelf in samenwerkingen met professionals op andere vakgebieden die direct invloed hadden op het eindresultaat van haar initiatief. Voor Imke Meester was dit een totaal nieuwe ervaring waarvoor ze behoorlijk buiten haar comfortzone trad.
Daarnaast was Imke Meester als initiator het boegbeeld van Meesterlijk Sneekers. Dit impliceerde PR activiteiten waarvoor ze op de voorgrond moest treden. Een behoorlijke uitdaging voor iemand die zich graag terugtrekt in de veiligheid van haar atelier.